április 20, 2010 Hírek Nincs hozzászólás

Időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások

Napjainkban mindenki tapasztalhatja, hogy a bűnözés gyors növekedésével párhuzamosan a bűnözésen belül strukturális átalakulás is zajlott, amely a vagyon elleni bűncselekmények arányának jelentős emelkedését eredményezte. A hazai bűnözés szerkezetét – a fejlett államok bűnözéséhez hasonlóan – a vagyon elleni bűncselekmények kimagasló, 70-80 százalékos nagyságrendje jellemzi. A vagyon elleni bűncselekményeken belül a csalások, lopások, rablások, betöréses lopások, trükkös lopások száma is nagymértékben növekedett.

Heves Megyében 2009 évben 85 esetben történt csalás, trükkös lopás, idős emberek sérelmére, amivel 34.906.200 Ft. kárt okoztak . Az év első három hónapjában további 27 hasonló jellegű bűncselekményt regisztráltak ,  5.129.500 Ft kárt okoztak az elkövetők az idős sértetteknek.

Az elkövetők a végsőkig kihasználták a sértett idős korát, hiszékenységét. A csalók az önkormányzatra, közüzemi szolgáltatóra, pénzintézetre hivatkozva, illetve az ő alkalmazottaiknak kiadva magukat csaltak ki különböző trükkökkel pénzt a sértettektől, illetve lopták meg őket a csalás elkövetésének idején, vagy később visszatérve a lakásukba. Az elkövetők általában nem helybéliek, a bűncselekmények elkövetése után gyorsan elhagyják a helyszínt, legtöbbször még a megyét is. Főként készpénzt visznek el, amit aztán a későbbiek során lehetetlen azonosítani.  

Az alkalmazott trükkök végtelenek, az elkövetők rugalmasak, rendkívül gyorsan alkalmazkodnak az adott szituációhoz. A váratlanul érkező idegenek hivatkoztak arra, hogy az önkormányzattól hoztak pénzt, vagy díjbeszedőnek adták ki magukat, vagy az OTP ügyvédjeiként, vagy rendőrként „kellett” úgymond hivatalos eljárásban megvizsgálni az idős sértett pénzét, takarékbetétkönyvét, nem hamis-e. Szedtek pénzt parlagfű irtásra, vasat vettek, fát hordanak, gázár támogatást hoztak, krumplit árultak stb. Számtalan alkalommal elsütötték azt a trükköt, hogy pénzt hoztak, de húszezresük van csak, vissza kellene belőle adni.  Mindegyik esetben közös a cél, a sértett értékeinek, pénzének megszerzése. Hirtelenül, sok információt zúdítanak a sértettre, a lényeg az, hogy elővetessék vele a pénzét, pénztárcáját, eltereljék a figyelmét, a jó üzlet, vagy haszon reményében elaltassák a gyanakvását, bizalmatlanságát, és a kellő pillanatban meglopják.   

Ha ez nem lehetséges a csalás idején, akkor a lakás feltérképezése, hogy a későbbiek során visszatérve már gyorsan és célirányosan tudják a lopást végrehajtani. Amíg a pénzátadás zajlott, kifigyelték, mennyi pénz van a sértett pénztárcájában, honnan veszi elő, feltérképezték a lakást, a mozdítható értékeket. Közben persze észrevétlenül ki is kérdezik, anyagi helyzetéről, egyedül él-e, gyakorlatilag minden olyan körülményről, amely információk ismeretében a csalás, lopás, esetleg rablás a későbbiek során könnyebben kivitelezhető.

Biztonságunk, védelmünk érdekében szemléletmód váltásra van szükség!

Tudatosítani kell, hogy egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket és tudatosan törekedjenek a saját, személyes „biztonsági háló” kiépítésére az idős hozzátartozók köré. Amikor kéretlenül érkeznek idegenek, bármilyen jó üzletet kínálnak, azonnal értesítsenek valakit , adott esetben akár a szomszédot, ne legyenek egyedül és amíg a „segítség” meg nem érkezik, ne engedjék be őket sem az udvarra, és főleg ne a lakásba. Ebben fontos szerepe van mindnyájunknak

Hírlevelünk mellékletében ajánlásainkat foglaltuk össze, melyek betartásával az idős korúak sérelmére elkövetett trükkös lopások, csalások jó eséllyel megelőzhetők.

Javasoljuk továbbá helyi jelző-riasztó rendszert is kialakítani „saját erőből”, melynek célja az otthonukban élő idős emberek részére azonnali segítség nyújtás, riasztás esetén azonnali reagálás, elsődleges ellenőrzés, szükség esetén további segítségkérés a jelző-rendszer tagjai által. A jelző-rendszer tagjai lehetnek polgárőrök, házigondozó, településőr, bárki, aki az adott településen hadra fogható és akar is tenni a lakóhelye és az ott élők biztonságáért, és akiben természetesen  meg lehet bízni. A jelző-rendszer kialakításához és működéséhez javasoljuk a helyi körzeti megbízott segítségét, szakmai iránymutatását igénybe venni.

A „rendszer”  lényege:  legyen valaki, aki mindig fogadni tudja a „riasztást”,  és legyen mindig valaki, vagy valakik (célszerű legalább 2 fő), akik a riasztást fogadó jelzésére rövid időn belül  a helyszínre tudnak érni, tisztázni a riasztás okát, szükség esetén további segítséget kérni

A riasztás történhet mobiltelefonnal, pánikgombbal, egyéb jelző-riasztó  rendszer alkalmazásával.

Hogy a riasztás milyen eszközzel történjen, a Heves Megyei Személy és Vagyonvédelmi Kamara szakemberei készséggel nyújtanak segítséget (Eger, Hadnagy úr 8. – Vagyonvédelmi Centrum)

A fő  célunk a bűncselekmények megelőzése. Azonban minden erőfeszítésünk ellenére is megtörténhetnek és sajnos meg is történnek bűncselekmények. A megtörtént bűncselekményt meg nem történtté tenni már nem lehet, de a bűncselekménnyel összefüggésben keletkezett probléma megoldásában a Rendőrségi eljáráson túl jelentős segítséget tudnak nyújtani az alábbi szervezetek: 

Heves Megyei Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata

Eger, Szvorényi út 27. tel.: 36/510-697

Ügyfélfogadási idő: hétfő, csütörtök: 9-13 óráig

Kedd: 13-16 óráig

Szerda: 13-18 óráig

Fehér Gyűrű  Közhasznú Egyesület Áldozatvédő  Irodája

3000 Hatvan, Iskola út 1.Telefon: 37/542-364

Fehér Gyűrű  Közhasznú Egyesület Áldozatvédő  Irodája

3200 Gyöngyös, Fő tér 9. Telefon: 30/441-9696

FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL!

 

Written by admin.kerekharaszt