A község rövid története

Eredetileg a Pest megyei Aszódi járáshoz tartozó Verseg község határának része volt.
Nevével Szederkényi Heves vármegye története III. kötetében találkozhatunk először egy tanúmeghallgatási jegyzőkönyvben, amelyet az I. Lipót által 1690-ben felállított úgynevezett Neoaquistica Comissio eljárás során vettek fel a Hatvanban lakó magyarokkal.
Tervszerű építésére az 1930-as évek elején került sor, amikor számos vitézi telket alakítottak ki.
Az önálló község, 1947-ben alakult Verseg területéből, és 1969-ben csatolták Hatvanhoz, „központi belterület” megnevezés alatt.
Az 1980-as évek végén lakosainak száma 775 fő volt, a 2000-es adatok szerint a népessége már 956 fő.
Hatvantól mindössze egy kb. 500 méternyi földsáv választja el. Rendszeres autóbusz-kapcsolat van Hatvan és Kerekharaszt között, és a közúti forgalom mellett a közlekedők rendelkezésére áll egy kiépített kerékpárút is.
Helyi polgárok kezdeményezésére a hatvani képviselőtestület 2000. január 27-i ülésén támogatta a kerekharaszti részönkormányzat megalakulását, majd március 30-án titkos szavazással megválasztották a grémium tagjait.  Az érdekérvényesítés e formáját az indokolta, hogy az itt élők szerint periferikus helyzetük miatt az egészségügy, a kulturális élet és a helyben elérhető szolgáltatások területén hátrányosan kezelték őket.
A köztársasági elnök 2005-ben hozott határozata alapján 2006. október 1-jétől önálló község.